Στο άκουσμα της λέξης καρκίνος η πρώτη αντίδραση, και δικαιολογημένα, είναι ο πανικός και ο φόβος για την κατάληξη του ασθενούς. Όταν πρόκειται όμως για τύπους καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη, οι ασθενείς μπορούν να καθησυχαστούν κάπως. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι θεραπεύσιμος ο καρκίνος του προστάτη, και η σύντομη απάντηση είναι πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ναι. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους τύπους καρκίνου με υψηλά ποσοστά ίασης, ειδικά όταν ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται στα αρχικά στάδια. Πράγματι, πολλοί άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη συνεχίζουν τη φυσιολογική τους καθημερινότητα χωρίς ο καρκίνος να επανέλθει ποτέ.
Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη και με τι συμπτώματα εκδηλώνεται;
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια μορφή κακοήθειας που αναπτύσσεται στον προστάτη, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό στους άνδρες. Ο προστάτης είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του σπερματικού υγρού, το οποίο θρέφει και μεταφέρει το σπέρμα. Η ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη προκύπτει όταν τα κύτταρα στον προστάτη αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά και ανεξέλεγκτα. Ενώ ορισμένοι τύποι καρκίνου του προστάτη αναπτύσσονται πολύ αργά και μπορεί να μην προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, άλλοι είναι πιο επιθετικοί και μπορούν να εξαπλωθούν, δηλαδή να κάνουν μεταστάσεις, σε άλλα πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος.
Συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη
Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αγνοούν παντελώς την ύπαρξή του. Μάλιστα, πρόκειται για καρκίνο που εξελίσσεται αργά, συνεπώς στα πρώιμα στάδια δεν εμφανίζεται κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, σε πιο προχωρημένα στάδια, ιδίως αν ο όγκος έχει διηθήσει την κύστη ή έχει κάνει μεταστάσεις, μπορεί να εμφανιστούν τα κάτωθι συμπτώματα:
- Δυσκολία στην ούρηση (αδύναμη ροή ούρων και συχνοουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα).
- Επιτακτική ούρηση.
- Πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση.
- Συμπτώματα απόφραξης της ουρήθρας.
- Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα.
- Πόνος ή δυσκαμψία στη μέση, τους γοφούς ή την πύελο.
- Στυτική δυσλειτουργία.
- Απώλεια βάρους και καχεξία.
- Ανορεξία (απώλεια όρεξης).
- Κόπωση, ναυτία ή και έμετος.
Πώς και είναι σε τέτοιο βαθμό θεραπεύσιμος ο καρκίνος του προστάτη;
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια κακοήθεια που αναπτύσσεται αργά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο όγκος να παραμένει εντοπισμένος στον προστάτη, χωρίς να έχουν εμφανιστεί μεταστάσεις. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αύξηση και την εξέλιξη των προσυμπτωματικών ελέγχων έχουν ως αποτέλεσμα να είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμος ο καρκίνος του προστάτη. Μάλιστα, οι περισσότερες περιπτώσεις του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου ανιχνεύονται πριν ο καρκίνος εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό διευκολύνει την εφαρμογή ενός θεραπευτικού σχεδίου που θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλήρως θεραπεύσιμος ο καρκίνος του προστάτη.
Μία από τις πιο κοινές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου περιλαμβάνει τον έλεγχο για τα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα ενός άνδρα. Τα αντιγόνα είναι μόρια που μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να παράγει αντισώματα. Τα υψηλά επίπεδα PSA μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του προστάτη, αν και υπάρχουν και άλλες παθήσεις του προστάτη που μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα του PSA. Συνεπώς, ένας ολοκληρωμένος έλεγχος με πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις κρίνεται αναγκαίος. Το πρώτο βήμα προς την επιβεβαίωση της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι συχνά η βιοψία, η οποία συνεπάγεται την αφαίρεση ενός μικροσκοπικού δείγματος ιστού από την πάσχουσα περιοχή η οποία έπειτα ελέγχεται διεξοδικά.
Διαθέσιμες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη
Εάν οι εξετάσεις αποκαλύψουν την παρουσία καρκίνου του προστάτη, στη συνέχεια αξιολογείται ένας αριθμός ειδικών παραγόντων για τον ασθενή προτού συσταθεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Το ενδεδειγμένο θεραπευτικό σχέδιο για τον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, την επιθετικότητά του και τη συνολική υγεία του ασθενούς. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη, όπως εσωτερική ή εξωτερική ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση.
Η χειρουργική επέμβαση, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει την αφαίρεση του προστάτη αδένα και ονομάζεται ριζική προστατεκτομή. Μάλιστα, πλέον κερδίζει έδαφος η ρομποτική προστατεκτομή. Η ρομποτική προστατεκτομή διατηρεί τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης, δηλαδή λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς μεγάλες τομές και λιγότερη αιμορραγία, και προσθέτει αρκετά ακόμα. Τα επιπλέον πλεονεκτήματα προέρχονται από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που φέρει η ρομποτική πλατφόρμα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η τρισδιάστατη όραση, το μεγάλο εύρος κίνησης των ρομποτικών εργαλείων και η άμεση ανταπόκριση του ρομποτικού βραχίονα στην κίνηση του χειρουργού. Ο συνδυασμός αυτών, με την ξεκούραστη θέση του χειρουργού, επιτρέπει τη διενέργεια επεμβάσεων με εξαιρετική ακρίβεια. Αυτή η ακρίβεια επιτρέπει λιγότερες κακώσεις ιστών και, συνεπώς, λιγότερη αιμορραγία, ριζικότερη εξάλειψη του καρκίνου, αλλά και βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων μετά το χειρουργείο.
Γενικά, σκοπός είναι όχι μόνο η καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά και η παροχή της υποστήριξης που τόσο έχει ανάγκη ο ασθενής. Η σωστή ψυχολογία στη διαδικασία καταπολέμησης της συγκεκριμένης ασθένειας μπορεί πραγματικά να κάνει μεγάλη διαφορά. Οι Χειρουργοί Ουρολόγοι της ουρολογικής ομάδας του Metropolitan Hospital – Lasers and Robotics in Urology – βρίσκονται δίπλα σε κάθε ασθενή, βοηθώντας τον να ανταπεξέλθει στον μέγιστο βαθμό. Βέβαια, η δουλειά μας δεν σταματά αφού ο καρκίνος εξαλειφθεί. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να διατηρούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μας, παραμένοντας κοντά τους και παρακολουθώντας τους ανά τα διαστήματα που απαιτούνται, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα πάνε καλά.